
EMIS Change 24-17: Public Comments & Responses 
 *Please note that names and contact information have been removed from this document. 

Public Comment #1 
From: EDU EMISPublicComments <EMISPublicComments@education.ohio.gov>  
Sent: Thursday, June 8, 2023 8:13 AM 
To: redacted 
Subject: RE: EMIS Change #24-17, Public Comment 

Thank you for your public comment and interest in EMIS. EMIS change 24-17 modifies this element’s 
wording. The following line was added to the section: “Authorized teaching years include teaching 
service in the following Ohio entities.” 

Please let me know if this does not fully answer your question or address your concern. 

Thank you, 

Erica Weaston  
Office of Data Quality & Governance 
 
25 South Front Street 
Columbus, Ohio 43215-4183  
(614) 387-2212 | (877) 644-6338  
Erica.Weaston@education.ohio.gov 
education.ohio.gov 

 
 

From: redacted 
Sent: Wednesday, May 10, 2023 1:14 PM 
To: EDU EMISPublicComments <EMISPublicComments@education.ohio.gov> 
Subject: EMIS Change #24-17, Public Comment 

I just received this response today in ODE ticket #123285.  I think it would be helpful to add this 
clarification in the CI section of the manual.  Thanks! 

Description 

Per the EMIS Manual, Section CK, Authorized Teaching Experience Years (CI200) reporting 
instructions, “One year must consist of at least 120 days within a regular school year ending 
June 30. To be credited with an authorized year, teachers must be EMPLOYED as a regular or 
substitute teacher, in elementary or secondary instruction (ORC §3317.13).” 
 
Per ORC §3317.13 - 
(A) As used in this section and section 3317.14 of the Revised Code: 
(1) "Years of service" includes the following: 
(a) All years of teaching SERVICE 
 

mailto:Erica.Weaston@education.ohio.gov
mailto:EMISPublicComments@education.ohio.gov
https://education.ohio.gov/FutureForwardOhio


Please clarify – if a staff member is employed in a teaching position BUT is on leave (reported 
with Position Status CK070 = P), is that leave time included in the determination of their 
“Authorized Teaching Experience Years” (CI200)? They were indeed ‘employed’ by the district 
for 120 days or more, but they were not actually providing ‘teaching service’ for 120 days or 
more. The EMIS Manual says ‘employed’ but refers to ORC that says ‘service’ (which seems like 
it’s not exactly the same thing as simply being employed). 

Final Case Comments 

“Since the educator in question is not actually serving in a teaching capacity, a year spent on 
leave would not count as an authorized year of teaching experience.” 
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